7.09.2019

Zupa z soczewicy z selerem





    305 kcal
  • 52 g (4 łyżki) soczewica czerwona lub zielona
  • 50 g seler korzeniowy
  • 110 g (1 szt) cebuli
  • 5 g (1 łyżeczka) koncentrat pomidorowy
  • 15 g (1 łyżka) śmietana 12% lub 18%
  • 5 g (1 łyżeczka) oleju
     Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Wrzuć soczewicę, starty na tarce seler, liść laurowy, ziele ang. i zalej bulionem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
   Dodaj koncentrat i dopraw solą, chilli oraz pieprzem.Na talerzu do zupy dodaj śmietanę.

     Bulion warzywny:
  • 100 g włoszczyzny
  • 1 szkl. (220 g) wody
     Warzywa drobno pokrój i zalej zimną wodą. Dodaj pieprz i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na koniec gotowania osól wg uznania i przelej przez sito (ja te warzywa dodaję do zupy).
Ps. Jak warzywa w bulionie chwilę się pogotują, dodaję już podsmażoną cebulkę z selerem i soczewicą i wszystko razem gotuję. Oczywiście uzupełniam wodą bo ta szklanka to za mało. Doprawiam ziarenkami smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz