305 kcal
- 52 g (4 łyżki) soczewica czerwona lub zielona
- 50 g seler korzeniowy
- 110 g (1 szt) cebuli
- 5 g (1 łyżeczka) koncentrat pomidorowy
- 15 g (1 łyżka) śmietana 12% lub 18%
- 5 g (1 łyżeczka) oleju
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Wrzuć soczewicę, starty na tarce seler, liść laurowy, ziele ang. i zalej bulionem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj koncentrat i dopraw solą, chilli oraz pieprzem.Na talerzu do zupy dodaj śmietanę.
Bulion warzywny:
- 100 g włoszczyzny
- 1 szkl. (220 g) wody
Warzywa drobno pokrój i zalej zimną wodą. Dodaj pieprz i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na koniec gotowania osól wg uznania i przelej przez sito (ja te warzywa dodaję do zupy).
Ps. Jak warzywa w bulionie chwilę się pogotują, dodaję już podsmażoną cebulkę z selerem i soczewicą i wszystko razem gotuję. Oczywiście uzupełniam wodą bo ta szklanka to za mało. Doprawiam ziarenkami smaku.
Ps. Jak warzywa w bulionie chwilę się pogotują, dodaję już podsmażoną cebulkę z selerem i soczewicą i wszystko razem gotuję. Oczywiście uzupełniam wodą bo ta szklanka to za mało. Doprawiam ziarenkami smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz