16.09.2019

Kurczak z ananasem, papryką i ziemniakami


     526 kcal
  • 125 g fileta z kurczaka
  • 90 g (3 plastry) ananasa świeżego lub z puszki
  • 120 g papryki czerwonej
  • 320 g ziemniaków
  • przyprawy
     Mięso pokroić w kostkę i przyprawić np. curry lub ziołami prowansalskimi i chilli. Ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200' na ok. 30 min. Ziemniaki ugotować.
  
     Surówka z pomidorów:
  • 170 g pomidora
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • cytryna
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy
     Pomidory pokroić w plasterki, dodać szczypiorek, oliwę, pieprz i zioła prowansalskie. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
   Ps. W pierwotnym przepisie było aby mięso, paprykę i ananasa pokroić w grubszą kostkę i nabić na patyk do szaszłyków i piec w piekarniku, ale ja wolałam w takiej postaci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz